Cultuurhistorie, Monumenten en Oude bomen - Ollandseweg e.o.

Ollandseweg e.o. valt binnen het vlak die de provincie Noord-Brabant als ‘Cultuurhistorisch waardevol’ heeft aangewezen. Bijzonder voor dit gebied zijn alle zandpaden die daar nog zijn. Ook zijn er veel verschillende oude bomen en gebouwen te vinden rondom Sint-Oedenrode. Dat maakt het buitengebied extra aantrekkelijk voor wonen maar ook voor vrije tijd.
Op de topografische kaart uit 1900 is goed te zien waar de lichtgroene grazige graslanden in het dal van de Dommel liggen. Ook is duidelijk te zien waar de overgang met streepjes (steilranden) naar de hogere eerdgronden ligt.
Deze vruchtbare hoge eerdgronden waren rond 1900 vooral in gebruik als akkers. Dat is op deze kaart te zien als heel lichtgele vlakken. De jonge heidontginningen staan op deze kaart nog als lichtroze gestippelde heidevelden ingetekend met aan de randen verschillende bossen.

Gebouwen:
  • Langgevelboerdijen zijn karakteristiek voor deze omgeving en hiervan zijn er meerdere te vinden,

  • De Knoptoren van Sint-Oedenrode vormt een waardevol herkenningspunt, omdat ze met kop en schouders boven haar omgeving uitsteekt. Al rond het jaar 1000 stond op deze plek een stenen kerk.

Om een kaart te vergroten klikt u op het icoontje rechtsbovenin.

Cultuurhistorische kaart van Ollandseweg e.o.
Cultuurhistorische kaart

Klik hier om terug te gaan naar het de achtergrondinformatie van Ollandseweg e.o.