Natuur- en landschapsvisie

Situatie: Op 26 juli 2021 is door Kragten het eindconcept opgeleverd in opdracht van gemeente Meierijstad, vastgesteld. Als 1 van de 10 speerpunten van de ‘Agenda Vitaal Buitengebied’.

Dit ambitiedocument geeft inhoud aan de doelen, opgaven en kansen op het gebied van natuur- en landschapsontwikkeling in het buitengebied van de gemeente Meierijstad. Het is een sectorale visie, die als bouwsteen gebruikt zal worden voor de op te stellen integrale Omgevingsvisie Meierijstad. De landschapsanalyse uit 2020 fungeert als basis voor dit ambitiedocument. Dit document dient twee doelen:

  1. Het bevorderen van omgevingskwaliteit in onze fysieke omgeving;

  2. Het realiseren van maatschappelijke functies in onze fysieke omgeving.

In reactie op het beleid van de rijksoverheid om de komende jaren 30.000 ha bos aan te planten, zet de gemeente Meierijstad in op het uitbreiden van bestaande bossen. Voor het beheer van haar huidige bossen zet de gemeente in op een klimaat en toekomstbestendig bosbeheer met een goede balans tussen de thema’s duurzaamheid, cultuurhistorie, archeologie, recreatie en bedrijfsvoering.

Visie op hoofdlijnen:

De nadruk ligt op het behouden en versterken van de bossen en beekdalen en het aanleggen van verbindingszones door de relatief open ontginningslandschappen om de beekdalen en bossen met elkaar te verbinden om daarmee zones te creëren waarlangs flora en fauna zich kan verplaatsen. Door de steeds hoger wordende recreatieve druk van mensen, vraagt het behouden van deze kwaliteiten extra aandacht. Zo zal een goede balans gevonden moeten worden om zowel de biodiversiteit te vergroten, de aanwezige natuur- en landschapswaarden te behouden en te versterken, als ook ruimte te zoeken voor verdere verstedelijking (wonen en werken) , rekening houdend met de diversiteit aan belangen die spelen in het buitengebied. De beleving van een gebied staat hierin steeds meer centraal en steeds minder het doel waarvoor gebieden zijn ingericht en worden gebruikt. Een bos is niet langer een productiebos, maar wordt gezien als een stukje omgevingskwaliteit met kansen op het gebied van ecologie, water en recreatie.

Het Meerjarenprogramma Groenblauwe Gebiedsontwikkelingen 2020-2027 is gericht op de realisatie van concrete projecten. Binnen het beekdal van de Dommel gaat dat over:

  • Streekpark Kienehoef: recreatieve motor in het Groene Woud. De stichting Streekpark Kienehoef wil het gebied in samenhang met de sportvelden, camping, zwemplas en Hoeve arbeidslust verder ontwikkelen.

  • 't laar: De landschappelijk herinrichting kent verschillende opgaven zoals de realisatie van een EVZ, ontwikkeling van natte natuur, beekherstel en waterberging. Daarnaast is er de wens dit gebied toegankelijker te maken voor de inwoners van Sint-Oedenrode. Deze herinrichting ligt in het verlengde van plan Dotterbloem en sluit aan bij het gedachtegoed van het planningssysteem en de watermachine van Mozaïek Dommelvallei.

  • Landschapspark de Neul: met een robuuste natuurinrichting en ecologische, landschappelijke, recreatieve en cultuurhistorische kwaliteiten, met belangrijke functie het beschermen van de bebouwde kom van Sint -Oedenrode tegen hoge waterstanden van de Dommel.

  • Zuidelijke zoetwatervoorziening Sint-Oedenrode is een uitvoeringsproject in het kader van Mozaïek Dommelvallei. Er wordt gezocht naar oplossingen om wateroverlast te voorkomen, af te koppelen en naar geschikte locaties om extra te bergen. Ook worden infiltratie-mogelijkheden onderzocht om verdroging te voorkomen en kwel te versterken. Dit om de verdroging van het al sterk verdroogde Leembroekbos tegen te gaan. De gemeente benut hiervoor de middeleeuwse wallenstructuur ten zuiden van Sint-Oedenrode en onderzoekt de mogelijkheden om water dat door een bypass stroomt op te slaan voor tijden van droogte. Tevens versterken ze hiermee de historische lijnstructuren, de beleving, landschappelijke kwaliteiten en wandelstructuur van dit gebied.

  • Natuur Netwerk Brabant.

  • Ecologische

  • Zandpaden: De gemeente, Stichting Ark en de Brabantse Milieufederatiie wil met dit project de waarde en het belang van zandwegen breed onder de aandacht brengen. Doel is het voortbestaan van zandpadenzowel als historische structuren en fijne wandelroutes als ook als ecologische verbindingszones.

Binnen het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan heeft de gemeente een klimaatonderlegger op laten stellen. Deze laat de gelaagde kwaliteiten (zie ook Landschapsanalyse) en beperkingen van het landschap zien. Doel van deze onderlegger is om de relatie tussen ondergrond, groen, gebouwen en de weerseffecten duidelijk te maken.

Klik hier om terug te gaan naar het de achtergrondinformatie van 't Laar

Klik hier om terug te gaan naar het de achtergrondinformatie van Ollandseweg e.o.